Menu zawierające tylko elementy podrzędne sekcji

Pomoc po polsku dla CMS Made Simple
Post Reply
oneace
New Member
New Member

Menu zawierające tylko elementy podrzędne sekcji

Post by oneace »

Witam,

Chce mieć na stronie 3 różne menu zawierające inne treści. Od strony panelu administracyjnego przypisałem je po prostu do różnych nagłówków sekcji. Teraz mam tylko problem jak wyświetlić jedynie elementy podrzędne wybranej sekcji w menu. Jeśli problem stanowi to, że jest to sekcja i nie ma aliasu, to mogę zamienić na treść. Tak czy inaczej zawsze w menu pojawia mi się również element rodzica czyli w tym przypadku nazwa sekcji.

Problem nie wydaje mi się zbyt oryginalny więc może ktoś już go rozwiązał (nie znalazłem na forum) lub coś przeoczyłem. Będę wdzięczny za wszelką pomoc:)
grinpin
New Member
New Member

Re: Menu zawierające tylko elementy podrzędne sekcji

Post by grinpin »

jeśli pytanie nadal aktualne, to rozwiązanie podpowiada dokumentacja CMS MS, ale by się nie mądrzyć to po prostu:
w szablonie wstawiasz znacznik

Code: Select all

{menu}
tam, gdzie planujesz menu, ale wzbogacasz go do poniższej postaci:

Code: Select all

{menu start_level="2" number_of_levels="1" start_element="1} 
by było jasno, przypominam, że główny element menu to rodzic, a wszystko co pod nim to dzieci lub dzieci dzieci, dzieci dzieci dzieci itd.

start_level="X" - to odpowiada za pokazywanie elementów menu od danego poziomu, jak dasz "2" pokaże dzieci, dzieci dzieci itd., jak dasz "3", pokaże "dzieci dzieci", więc by ograniczyć pokazywanie do jednego poziomu (dzieci), dajemy

number_of_levels="X" , gdzie X odpowiada za ilość pokazywanych poziomów w danym menu, "1" skupia się tylko na 1 poziomie, jeśli dasz {menu number_of_levels="1"} pokaże tylko rodziców, ale ok, przecież chcemy tylko pokazać dzieci tylko jednego rodzica, więc za to odpowiada:

start_element="X" gdzie X, to rodzić którego dzieci pojawią się w menu, czyli by pokazać dzieci rodzica, który ma id#7, dajesz start_element="7", a gdy chcesz pokazać tylko dzieci, jego pierwszego dziecka dajesz start_element="7.1"

więcej w tym temacie znajdziesz w panelu administracyjnym swej strony opartej o CMS MS, daj tam na spis modułów i tam gdzie jest MenuManager kliknij "Pomoc"
oneace
New Member
New Member

Re: Menu zawierające tylko elementy podrzędne sekcji

Post by oneace »

Dałem coś takiego i to działa, ale jest jedno ale.. jeśli zmienię kolejność sekcji w panelu administracyjnym to menu zacznie pokazywać inną treść. Oczywiście to niby nie jest duże ograniczenie, chyba, że robisz stronę dla kogoś innego, wtedy takie "tutaj jest zmiana kolejności, ale nie ruszaj, bo się popsuje" kiepsko świadczy o Tobie..:)
Post Reply

Return to “Polish - Polski”