jak sie instaluje moduly

Pomoc po polsku dla CMS Made Simple
Post Reply
regoat

jak sie instaluje moduly

Post by regoat »

witam

mam takie tytanie : jak sie instaluje moguly? bo za chiny nie moge tego znalesc. i czy temples tez tak sie instaluje?

prosze o pomoc i pozdrawiam
regoat

Re: jak sie instaluje moduly

Post by regoat »

co za beznadziejna polska czesc  forum gdzie nawet nie mozna uzystac odpowiedze dla poczatkujacego urzytkownika. po co to wogule istnieje.
albin

Post by albin »

moduły ściągnięte bądź stworzone samemu kopiujemy do katalogu modules na serwerze ftp, następnie po  ich skopiowaniu wchodzimu do panelu admina wybieramy zakładkę dodatki->moduły i instalujemy te, które dodaliśmy do katalogu.
numer9

Post by numer9 »

regoat,
polska część jak widzisz nie jest najczęściej aktualizowana. Ja też osobiście wolę poczytać i odpowiedzieć ludziom po angielsku, gdyż wtedy więcej osób na tym skorzysta...

a parę rad można tutaj zobaczyć, ale w rzeczy samej - w ciągu godziny czy dwóch nikt nie zajmie się Twoimi problemami...

natomiast po paru dniach na pewno ktoś będzie Ci starał się pomóc, więc nie denerwuj się... możesz przejść się po "polskiej części" CMS MS i zobaczyć, że ona tak naprawdę raczkuje i jeżeli szukasz pełnego wsparcia polskiego (i np. nie znasz angielskiego), to raczej tutaj nie będzie Ci łatwo.

pozdrawiam,
regoat

Post by regoat »

no zauwazylem ze polska wersja raczej mi nie pomoze zabardzo w niczym. a z angielskim to jest roznie bo zrozumienie czasami technicznych spraw west trudniejsze.

szkoda ze wolisz odpowiedzac po angielsku bo milo by bylo jezeli mona by bylo cos to przeczytac przydatnego a napweno nie brakuje obob ktore moglyby tu cos napisac.
numer9

Post by numer9 »

jasne,
ogólnie staram się pomagać ludziom i tutaj, tylko nie jest to bardzo szybkie. A patrząc na odwiedzalność postów - tutaj wchodzi parę osób, po angielsku - parę setek; myślę o tym, żeby zorganizować sobie więcej czasu i więcej się udzielać w forum CMS MS, bo to bardzo dobry produkt, ale wcześniej jest praca zawodowa i inne obowiązki... ale jak masz jakiś problem, to próbuj pytać :)

pozdrawiam,
regoat

Post by regoat »

ok numer9 mam takie pytanko. jak powiekszyc odstepy w news?

moglbys mi cos poradzic bede wdzieczy. pozdrawiam,  regoat.
Last edited by regoat on Tue Mar 14, 2006 10:17 pm, edited 1 time in total.
numer9

Post by numer9 »

hej,
nie wiem, jak Twoja znajomość XHTML / CSS. Generalnie jak wejdziesz w NEWS -> Summary Template (szablon główny) to na przykład fragment kodu wygląda tak:

Code: Select all

{if $entry->summary}
	<div class="NewsSummarySummary">
		{eval var=$entry->summary}
	</div>

<div class="NewsSummaryMorelink">
		[{$entry->morelink}]
	</div>

{else if $entry->content}

<div class="NewsSummaryContent">
		{eval var=$entry->content}
	</div>
{/if}
Patrzysz teraz sobie na klasę danej warstwy. Chcesz zwiększyć odstępy w wyświetlaniu się części content (głównej) - to interesuje Cię nazwa NewsSummaryContent.

Idziemy zatem do CSS-a. Wejdź w template strony, którego używasz, po prawej masz link do CSS-ów dołączonych do szablonu. Wejdź w CSS o tytule NEWS. Jeżeli go nie masz aktywnego w danym szablonie, wybierz go z listy i dołącz. Potem wejdź w edycję CSS. Masz fragment:

.NewsSummarySummary, .NewsSummaryContent {
  line-height: 140%;
  margin-bottom: 10px;
 }
i tam trzeba coś grzebnąć, żeby było dobrze. Na przykład zmniejszyć wysokość linii... Generalnie polecam lekturę z przykładami o CSS: http://www.w3schools.com/css/default.asp

Mam nadzieję, że pomogłem.

pozdrawiam,
numer9

Post by numer9 »

Hej,
tak sobie myślę, że wątek nazywał się "instalacja modułów" - i trochę zeszliśmy z tematu. Teraz jestem na gorąco po testowaniu 3 czy 4 modułów, więc na szybko opiszę po polsku, jak to robić :)

generalnie jest to proste jak cała ideologia CMS MS, więc startujemy:

wejście na CMS MS Forge - czyli "kuźnię" deweloperską, tam wszystkie projekty powstają, są utrzymywane, testowane itp. Link do tych zasobów każdy ma w prawym górnym rogu, pod hasłem "development" - w głównym menu CMS MS.

Jak już tam jesteśmy, wybieramy sobie moduł, który chcemy. Załóżmy, że chcemy dorzucić statystyki do naszego CMS-a. Nie pamiętam nazwy, więc wrzucam słowo "stat" w wyszukiwarkę. Dostaję listę, pozycja numer 1 to "Statistics" - to ten moduł, którego szukam. Klikam na nim (http://dev.cmsmadesimple.org/projects/statistics/) i przenoszę się do strony projektu.

Dalej wchodzę w download. W tabelce "Latest File Releases" - tutaj mamy zebrane informacje o bieżącym życiu projektu.

Jest tam lista dostępnych plików. Fajno. Wybieram najnowszą "paczkę", czyli w tym konkretnym przypadku: plik nazywa się Statistics-0.6.1.zip, klikam na jego nazwie.

Ściąga się paczka. Może to być .zip (tutaj), może to być .tar.gz; nie polecam ściągania i instalki z .xml, mi to nie działa za dobrze.

Więc mamy już paczkę. Rozpakuję jej zawartość (byle-gdzie, np. do /temp/), dowolnym klientem FTP łączę się ze swoją stroną, gdzie jest instalka CMS-a. W moim przypadku to Midnight Commander (pracuję na systemie Ubuntu linux), może to być Filezilla lub dowolny ulubiony FTP klient. W naszym CMS-ie wchodzę w katalog "modules" i tam wrzucam (po prostu przegrywam) katalog modułu. Czyli tam, gdzie są moduły, mam dodatkowy folder Statistics.

Teraz wchodzę do CMS-a, od strony administratora. W menu wybieram Modules. Na liście jest już hasło "statistics", tyle że obok - "not installed". Klikam w install i już...

Kluczem do używania modułów jest też przeczytanie informacji "howto". W tym celu w menu->moduły wchodzę w "help" przy moim module. Czytam tekst, już wiem - trzeba odpowiedni tag wrzucić na stronę (lub szablon). Ok. Wchodzę w swój szablon (template), wrzucam

{cms_module module="statistics"}
na górze szablonu i już mi wszystko działa, mam dodatkową opcję w menu nazwaną "stats" i tam oglądam sobie analizę wizyt.

Proste?

Jeszcze dodam, że niektóre moduły mają zależności (dependencies). Np. FormFeedback potrzebuje Mailer-a. Jak moduł ma jakąś zależność, to trzeba mu ją po prostu wcześniej zainstalować. Czyli po nieudanej próbie instalki (monit - brakuje zależności, paczki "xyz") - idę do CMS Forge, znajduję XYZ, instaluję ją i powtarzam instalkę pierwszą. Wtedy wszystko powinno grać.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem te proste zasady w jednym dokumencie. Jak komuś się to przyda, niech napisze odpowiedź ze skinieniem głową. Jak nie - to trudno, straciłem tylko trochę czasu... :)

pozdrawiam.
regoat

Post by regoat »

swietny post ktory wszystko wyjasnia jak trzeba.
Post Reply

Return to “Polish - Polski”