zmiana layoutu strony

Pomoc po polsku dla CMS Made Simple
Post Reply
Bea

zmiana layoutu strony

Post by Bea »

próbowałam czytac opis "Customizing the default templates" niby nie jest on jakoś skopmlikowanie napisany ale przyznam ze nic z tego nie wiem :/ poraz pierwszy mam doczynienia ze smarty, nie moge odnaleźć plików tpl zeby przynajmniej spróbować zmienic standardowy layout strony, nie chodzi mi tylko o kolory i szerokości kolumn, wiem ze moge zrobic to w css ale np. nie moge znaleźć pliku który odpowiada za nagłówek i stopke, global_content='footer' niby prosty zapis ale a ktorym pliku moge go zmodyfikowac...mój angielski jest zbyt słab zeby korzystac z pomocy forum anglojezycznego :/

jesli ktos ma chwile czasu zeby mi cos mądrego odpisac to bede wdzięczna  ;)
katon

Re: zmiana layoutu strony

Post by katon »

Bea wrote: nie moge odnaleźć plików tpl zeby przynajmniej spróbować zmienic standardowy layout strony
to nie jest w plikach, to jest w admin panel -> Layout -> Templates.
Bea

Post by Bea »

tak to sobie znalazłam ale tam mam zawartość taką :

{global_content name='footer'}

rozumiem ze {global_content name='footer'} to jakis przypisany tag ale gdzie go moge wyedytowac?

sądziłam ze jest gdzies jakis plik odpowiadajacy za konfiguracje tagow, tagi domyślen moge jedynie przeczytac ich opis albo dodac tagi uzytkownika
katon

Post by katon »

to nie jest tag, to jest global content block.  Mozna go zlanesc w menu Content.
Bea

Post by Bea »

dziękuje za pomoc ale ja nie moge wejsc do tej opcji :/
przy próbie wyswietlenia pliku admin/listhtmlblobs.php pojawia mi sie komunikat

[attachment deleted by admin]
Last edited by Bea on Thu Mar 30, 2006 4:35 pm, edited 1 time in total.
katon

Post by katon »

to cos dziwnego, na razie nie moge nic powiedziec...
Last edited by katon on Thu Mar 30, 2006 4:38 pm, edited 1 time in total.
Bea

Post by Bea »

wydaje mi sie ze wiem prawdopodobnie system linkow, linkor cos mi namieszał na serwerze... sprawdze to bo w paczce instalacyjnej tez nie ma pliku lis.html, sprobuje zainstalowac jeszcze raz cmsms :/
Bea

Post by Bea »

dziękuje za pomoc, a błąd był spowodowany wyświetlaniem linków, nie widziałam jednej zakładki w panelu admina :/
Post Reply

Return to “Polish - Polski”