CMS Made Simple Forums
https://forum.cmsmadesimple.org/

Rodzic w menu
https://forum.cmsmadesimple.org/viewtopic.php?f=12&t=59760
Page 1 of 1

Author:  ogor89 [ Tue Feb 21, 2012 12:17 am ]
Post subject:  Rodzic w menu

Cześć,
potrzebuję dostać się do konkretnego rodzica aktywnego elementu menu. Przy wybraniu elementu z 4-go stopnia potrzebuję rodzica z 1-go i 2-go stopnia. Jak to zrobić? Kombinuję z {menu} i show_root_siblings i na różne inne sposoby, ale ciągle to nie to o co mi chodzi.

Author:  numer9 [ Wed Feb 22, 2012 4:05 pm ]
Post subject:  Re: Rodzic w menu

A gdzie potrzebujesz tych elementów?

Taka "ścieżka" jest np. dostępna do wyświetlania w pluginie "breadcrumbs", pokazującym właśnie aktualną pozycję w hierarchii stron, wraz z rodzicami.

W samym module "MenuManager" też całą ściężkę kod przerabia, tak więc masz dostęp do tego elementu z poziomu szablonu konkretnego menu.

Ale nie wiem, gdzie potrzebujesz to wykorzystać i jak, bez konkretów - ciężko coś konkretniej pomóc :P

Author:  ogor89 [ Thu Feb 23, 2012 11:34 pm ]
Post subject:  Re: Rodzic w menu

W panelu bocznym chcę wyświetlać tylko rodzica. Ponieważ jeszcze nie wiem który będzie mi potrzebny, więc pytam o dwóch.

Author:  ogor89 [ Sat Feb 25, 2012 10:26 am ]
Post subject:  Re: Rodzic w menu

Chodzi mi o "Tekst w menu" i ew. "Tytuł". Interesuje mnie sam tekst bez odnośników. Chcę to wykorzystać w tekście strony.

Author:  numer9 [ Sun Feb 26, 2012 3:24 pm ]
Post subject:  Re: Rodzic w menu

Próbuję wymyśleć jakieś łatwe rozwiązanie, ale coś mi nie idzie >:(

Pewnie zabrałbym się za ten problem po prostu analizując kod - w module MenuManager kod modułu (action.default.php) albo odpowiedni szablon (.tpl), a jakbym chciał się dobrać do tytułu, to manewry objęłyby taki plik - plugins/function.title.php.

Może da się to wyciągnąć w łatwiejszy sposób, ktoś wesprze moje myślenie...? ???

Znalazłem też dobry podręcznik do modułu "MenuManager", gdzie podobne problemy są opisane. Po angielsku, ale może Ci się przyda:
http://wiki.cmsmadesimple.org/index.php/User_Handbook/Admin_Panel/Layout/Menu_Manager

Author:  ogor89 [ Mon Feb 27, 2012 4:13 pm ]
Post subject:  Re: Rodzic w menu

Dzięki,
zanim Twoja odpowiedź została opublikowana roztrzaskałem szablony menu i sobie napisałem taki, który wyświetla to co chcę.
P.S.
Z racji tego, że to tylko tekst to na wszelki wypadek dodam, że to grzeczne podziękowanie, a nie jakiś sarkazm.

Author:  sayz [ Wed Mar 21, 2012 12:21 pm ]
Post subject:  Re: Rodzic w menu

Podłączę się pod temat,

mam strukturę stron np.

-Oferta
--Kategoria 1
---Podstrona 1.1
---Podstrona 1.2
---Podstrona 1.3
--Kategoria 2
---Podstrona 2.1
---Podstrona 2.2
---Podstrona 2.3

i chciałbym aby wchodząc na Podstrona 2.3 wyświetlić
<h1>Kategoria 1</h1>
<h2>Podstrona 2.3</h2>

wiadomo, że to co ma być w h2 to z {title} ale jak wyświetlić to co w h1?

Page 1 of 1 All times are UTC
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/