CMS Made Simple Forums
https://forum.cmsmadesimple.org/

Problem z przeniesieniem cms'a
https://forum.cmsmadesimple.org/viewtopic.php?f=12&t=58813
Page 1 of 1

Author:  dominik1592 [ Fri Dec 30, 2011 8:17 pm ]
Post subject:  Problem z przeniesieniem cms'a

Witam!

Mam problem z CMS MS 1.2.3 "Black Rock" po przeniesieniu na nowy serwer pojawia mi się komunikat:

string(59) "Smarty error: unable to read resource: "content:content_en""

Czy może to mieć związek z tym ze na poprzednim serwerze miałem PHP 4 a teraz mam PHP5??

Co muszę zrobić??

Author:  numer9 [ Wed Jan 18, 2012 10:53 am ]
Post subject:  Re: Problem z przeniesieniem cms'a

Tak, może to być problem ze wsteczną kompatybilnością PHP... tak naprawdę, to może też być problem z bazą danych (współczesne firmy z hostingiem już czasem dają jedynie MySQL5.5, z którym może się zgubić staruszek 1.2.3...

Mogło też coś Ci się nie przenieść, jeśli chodzi o bazę danych. Bo jak pewnie wiesz, oprócz wszystkich plików - trzeba przenieść bazę. Być może w strukturze coś Ci nadpisało przy tabelkach "cms_content" i okolicznych (properties, seq). Możesz mieć inne kodowanie bazy danych - zrzut np. zrobiłeś w latin-1, nowa baza ma na sztywno "utf-8" i zrzut po prostu się zerwał. Możliwości jest trochę...

A co masz robić dalej? Sprawdź spójność bazy danych (zrzut starej, zrzut nowej - porównanie; czy są takie same? rzut oka na kodowanie bazy też wskazany). Jak będzie ok i nadal nie ruszy, to zrób upgrade CMS-a. Czyli ściągnij najnowszą wersję, nadpisz pliki i uruchom ścieżka/install/upgrade.php -> za rękę powinno poprowadzić dalej i doprowadzić do sukcesu. Uważaj na newsy, czasem tam trzeba jeszcze "ręcznie" grzebnąć, ale może wszystko będzie OK.

I daj znak, czy pomogłem :D

Author:  dominik1592 [ Mon Feb 20, 2012 9:16 am ]
Post subject:  Re: Problem z przeniesieniem cms'a

Dopiero teraz znalazłem czas na tą strone i tak:

aktualizacja nie pomogła, a teraz mam komunikat taki:

string(71) "Smarty error: unable to read resource: "module_db_tpl:News;summarynews""

Author:  numer9 [ Wed Feb 22, 2012 4:08 pm ]
Post subject:  Re: Problem z przeniesieniem cms'a

No to już jesteś bliżej >:D

Nie przeniosło Ci szablonu Newsów (modułu Aktualności), a gdzieś na stronie masz wywołanie tego modułu - z danym szablonem. Rozwiązaniem będzie teraz wejście w panel admina, do modułu News (Aktualności) - w szablon "podsumowania" - i wrzucenie jakiegoś szablonu i zaznaczenie go jako "domyślny". Jeżeli nie masz żadnej pozycji po prostu stwórz nową (domyślnie zostanie zaproponowany zwykły szablon) i koniecznie ustaw go jako domyślny.

Jeżeli nadal będziesz miał ten błąd, upewnij się, że przy wywołaniu modułu News (na stronie lub w szablonie) - nie masz argumentu "summarytemplate" - albo argument ten wskazuje na poprawną nazwę, którą masz już w bazie danych.

Page 1 of 1 All times are UTC
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/