• twitter image
  • facebook image
  • youtube image
  • linkedin image
Language: CMS Made Simple Czech CMS Made Simple France CMS Made Simple Spain CMS Made Simple Hungary CMS Made Simple Russia CMS Made Simple Netherlands

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: [solved] Products module - problem z szablonem
PostPosted: Wed Feb 15, 2012 9:15 am 
Offline
New Member
New Member

Joined: Wed Feb 15, 2012 9:08 am
Posts: 3
Witajcie,

Mam problem z modułem Products - mianowicie nie mam pojęcia jak zrobić w nim szablon (template) żeby wyglądał podobnie jak ten z obrazka poniżej

$1

Szukałem na forum, google i nie mogę znaleźć ani przykładowego szablonu, który mógłbym przerobić na własne potrzeby ani żadnego how-to.


Attachments:
strona-pogladowy-produkty.jpg
strona-pogladowy-produkty.jpg [ 39.61 KiB | Viewed 3632 times ]


Last edited by podsiar on Mon Jun 24, 2013 11:30 pm, edited 1 time in total.
Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Products module - problem z szablonem
PostPosted: Thu Feb 16, 2012 4:35 pm 
Offline
Forum Members
Forum Members

Joined: Sun Feb 28, 2010 1:33 pm
Posts: 26
Najpierw musisz stworzyć definicje pól które chcesz wyświetlić, z tego co widzę to w "products" nazwę i wagę masz, musiałbyś więc dodać tylko numer produktu oraz ilość w kartonie, a poźniej w szablonie wstawić coś takiego:
(przyjmując, że stworzyłeś pola "numer_produktu" i "ilosc")

\$1:
{if isset($catformstart)}
{$catformstart}
{$catdropdown}{$catbutton}
{$catformend}
{/if}

{if isset($pagecount) && $pagecount gt 1}
{$firstlink} {$prevlink}  {$pagetext} {$curpage} {$oftext} {$pagecount}  {$nextlink} {$lastlink}
{/if}

{foreach from=$items item=entry}
  <div class="ProductDirectoryItem">
 
  <a href="{$entry->detail_url}">
     {if count($entry->fields)}
        {foreach from=$entry->fields key='name' item='field'}
           {if $field->type == 'image' && isset($field->thumbnail)}
              <img class="img_product_list" src="{$entry->file_location}/{$field->thumbnail}" alt="{$field->value}"/>
           {/if}
        {/foreach}
     {/if}
  </a><br />
 
     <a href="{$entry->detail_url}">{$entry->product_name}</a>&nbsp;({$entry->weight}{$weight_units})
     
{if count($entry->fields)}
  {foreach from=$entry->fields key='name' item='field'}
 
 
   {if $name == 'numer_produktu' && $field->value != ''}Numer produktu: {$field->value} <br />{/if}
   {if $name == 'ilosc' && $field->value != ''}Ilość sztuk w kartonie: {$field->value} <br />{/if}
  {/foreach}
{/if}
       
  </div>
{/foreach}


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Products module - problem z szablonem
PostPosted: Fri Feb 17, 2012 6:22 pm 
Offline
New Member
New Member

Joined: Wed Feb 15, 2012 9:08 am
Posts: 3
Super - dziękuję za informacje

Jak wrócę z pracy to będę z tym walczył, a mógłbyś wskazać mi jakiegoś linka z dokumentacją bo zależy mi żeby poznać składnie i samemu generować takie widoki (szablony)


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Products module - problem z szablonem
PostPosted: Sat Feb 18, 2012 12:08 pm 
Offline
Forum Members
Forum Members

Joined: Sun Feb 28, 2010 1:33 pm
Posts: 26
nie mam dokumentacji na ten temat, sam dochodziłem co i jak, w razie problemów pisz to postaram się pomoc..


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Products module - problem z szablonem
PostPosted: Wed Feb 22, 2012 4:26 pm 
tia, niestety z dokumentacją nie jest różowo :'(

Najlepszą dokumentacją jest analiza samego kodu modułu, gdzie potem przywiązywane są zmienne do smartiego (czyli z kodu PHP zmienne przypisywane są do zmiennych wykorzystywanych w szablonie).

Jest też opcja "poglądania" zmiennych dostępnych w szablonie.

{$items|@print_r} - na górze szablonu - i po obejrzeniu strony powinien pojawić się pełen zrzut tablicy, z wszystkimi zmiennymi i wartościami, z których możesz korzystać.

W ogóle dokumentacja Smarty-iego (języka do szablonów) jest dość fajna, polecam "smarty template engine" w google lub smarty.net - bezpośrednio.

PS - a jak się uda rozwiązać problem, to daj [SOLVED] w temacie posta, dla lepszej orientacji społecznej ;)


Top
   
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Products module - problem z szablonem
PostPosted: Thu Feb 23, 2012 11:47 pm 
Offline
Forum Members
Forum Members

Joined: Tue May 04, 2010 5:04 pm
Posts: 249
Co do rady kolegi - nie musisz dodawać pola własnego "numer produktu" - moduł Products ma systemowo zdefiniowane pole SKU, które właśnie służy temu. Dostęp poprzez $entry->sku

Co do smarty - poszukaj w google - jest cała masa tutoriali, sampli, itd.


Marek A.


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Products module - problem z szablonem
PostPosted: Fri Feb 24, 2012 7:54 am 
Offline
Forum Members
Forum Members

Joined: Sun Feb 28, 2010 1:33 pm
Posts: 26
zgadza się, sku może spełnic tą funkcję, szczerze mówiąc nigdy się nie zastanawiałem co to jest :)


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Products module - problem z szablonem
PostPosted: Sun Feb 26, 2012 4:20 pm 
To jeszcze dla pogłębienia wiedzy: >:D

SKU [za wikipedia.pl]
W marketingu jednostka magazynowa - SKU (ang. Stock Keeping Unit, wymawiane jak ang. słowo skew) jest identyfikatorem służącym do zarządzania danym towarem.

PS
a jak problem rozwiązany, to niech autor zmieni tytuł wątku, dodając słowo [SOLVED].


Top
   
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
A2 Hosting