• twitter image
  • facebook image
  • youtube image
  • linkedin image
Language: CMS Made Simple Czech CMS Made Simple France CMS Made Simple Spain CMS Made Simple Hungary CMS Made Simple Russia CMS Made Simple Netherlands

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Jak wygenerować minatury w module NEWS
PostPosted: Mon Feb 21, 2011 7:28 pm 
Offline
Forum Members
Forum Members
User avatar

Joined: Tue Jan 22, 2008 9:36 am
Posts: 35
Podpowie ktoś jak wygenerować minaturę dla artykułu news'a (po stronie BackEndu)??

A dokładnie rzecz ujmując:
W ustawieniach w.w modułu dodałem nowe pole typu "Plik". Metodą "chałupniczą"przerobiłem szablon podsumowania oraz szczegółow tak, że z wysłanego na serwer pliku graficznego generuje mi miniaturę. ;D

Wszytko pięknie ładnie, ale nie podoba mi się to rozwiązanie, bo kod odpowiedzialny za tworzenie miniatury wykonuje się przy każdym otwarciu listy czy szczegółów newsów (po stronie frontendu) :'(

Jak przerobić moje rozwiązanie, by miniatura generowała się jednorazowo (w czasie zapisu artykułu)?


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Jak wygenerować minatury w module NEWS
PostPosted: Mon Feb 21, 2011 10:38 pm 
Offline
New Member
New Member

Joined: Sat Jan 15, 2011 3:09 pm
Posts: 3
Ja rozwiązuje problem obrazków w newsach w ten sposób:
- W definicji pól tworzę pole publiczne typu plik "Obraz"
- Instaluję plugin SUPERSIZER
- w szablonie podsumowania:
\$1:
{if isset($entry->fields)}
  {foreach from=$entry->fields item='field'}
        {if $field->type == 'file' && $field->value ne ''}
<div class="img_left">
{capture name=adr}uploads/news/id{$entry->id}/{$field->value}{/capture}
<a href="{$smarty.capture.adr}">{supersizer path=$smarty.capture.adr height="100" width="100" crop=true showErrors=false}</a>
</div>
        {/if}
  {/foreach}
{/if}


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Jak wygenerować minatury w module NEWS
PostPosted: Tue Feb 22, 2011 11:16 am 
Witam, a jak to zrobiłeś? możesz przybliżyć swoją metodę? bo ja jestem na podobnym etapie teraz mam też do zrobienia newsy ale z kilkoma obrazkami i nie wiem jak się za to zabrać. Możesz umieścić to swoje rozwiązanie na forum?
Dzięki


Top
   
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Jak wygenerować minatury w module NEWS
PostPosted: Tue Feb 22, 2011 6:13 pm 
o fajne rozwiązanie z tym supersizer o może jeszcze wiesz jak dopisać do tego wszystkiego by po kliknięciu tej miniaturki można było otworzyć fotkę z lightbox-em a nie w nowej karcie jak jest teraz.

Dobra już sobie poradziłem działa fajnie. Dzięki za pomoc.


Top
   
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Jak wygenerować minatury w module NEWS
PostPosted: Tue Feb 22, 2011 9:04 pm 
Offline
Forum Members
Forum Members
User avatar

Joined: Tue Jan 22, 2008 9:36 am
Posts: 35
PolishWebDesign \PolishWebDesign:
Ja rozwiązuje problem obrazków w newsach w ten sposób:
- W definicji pól tworzę pole publiczne typu plik "Obraz"
- Instaluję plugin SUPERSIZER
- w szablonie podsumowania:
\$1:
{if isset($entry->fields)}
  {foreach from=$entry->fields item='field'}
        {if $field->type == 'file' && $field->value ne ''}
<div class="img_left">
{capture name=adr}uploads/news/id{$entry->id}/{$field->value}{/capture}
<a href="{$smarty.capture.adr}">{supersizer path=$smarty.capture.adr height="100" width="100" crop=true showErrors=false}</a>
</div>
        {/if}
  {/foreach}
{/if}


podziękował ślicznie ;) dobrze wiedzieć że jest taki plugin

pomier - nie ma sensu przybliżać mojej metody w związku z powyższym :D

_________________
Strony internetowe i wiele więcej: http://www.kreation.pl


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Jak wygenerować minatury w module NEWS
PostPosted: Sat Feb 26, 2011 9:24 am 
Offline
Forum Members
Forum Members

Joined: Tue May 04, 2010 5:04 pm
Posts: 249
Jeżeli chcecie wygenerować klika zdjęć dla news można to również zrobić używając połączenia modułu Gallery oraz własnej definicji pola w module News. Towrzycie własną definicję pola np. nazwijmy ja GaleryID (typ: pole tekstowe). Następnie w treści templatki szczegółowej News-a wywołujecie moduł Gallery (coś w stylu: {Gallery path=$value} gdzie value to pobrana wartość z pola GaleryID.

Pozdr.
Marek A>


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Jak wygenerować minatury w module NEWS
PostPosted: Sat Feb 26, 2011 9:18 pm 
Offline
Forum Members
Forum Members
User avatar

Joined: Tue Jan 22, 2008 9:36 am
Posts: 35
juz tak robiłem, ale dla klienta, który nie jest biegły w obsłudze internetu (i generalnie PC) takie rozwiązanie jest dobre :/ ale dla siebie jak najbardziej :D

_________________
Strony internetowe i wiele więcej: http://www.kreation.pl


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Hosting Nation - Managed CMSMS Hosting