• twitter image
  • facebook image
  • youtube image
  • linkedin image
Language: CMS Made Simple Czech CMS Made Simple France CMS Made Simple Spain CMS Made Simple Hungary CMS Made Simple Russia CMS Made Simple Netherlands

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Sat Mar 10, 2007 12:39 am 
Witam,

Czy ktoś wie może jak zrealizować za pomocą CMS MS stronę wielojęzyczną np: wersja polska, angielska i niemiecka? Tak aby była możliwość przełączania pomiędzy językami?

Pozdrawiam
Boulie


Top
   
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Sun Apr 08, 2007 1:58 pm 
Offline
Forum Members
Forum Members

Joined: Sat Aug 06, 2005 10:08 am
Posts: 27
Nie wiem czy jeszcze Ci pomoc potrzebna.. natomiast gdyby ktoś tu zajrzał w przyszłości to jest nieoficjalna wersja multilangual.. tutaj http://dev.cmsmadesimple.org/projects/multilang/

u mnie pojawiły się problemy z instalacją.. rozwiązałem je za pomocą  http://forum.cmsmadesimple.org/index.php/topic,9561.0.html


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Fri May 25, 2007 2:31 pm 
Jeżeli ktoś nadal jest zainteresowany tym tematem, dajcie znak - opiszę to bardziej szczegółowo.

Ja rozwiązuję problem na "zwykłej instalce", zakładam odpowiednią strukturę (drzewo języków) -> i menu wywołuję jedynie tak, jak mi wygodnie (czyli jak wejdziesz w podrodzinę "po polsku", to pojawia się menu polskie, jak "język b" -> to menu język b).

Gotowe rozwiązania mogę przedstawić, jak jest zainteresowanie :)


Top
   
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Sun May 27, 2007 5:24 pm 
Offline
Forum Members
Forum Members

Joined: Sat Aug 06, 2005 10:08 am
Posts: 27
Ale użytkownik widzi zawsze na stronie dwa menu.. jedno polskie a drugie angielskie? Zobrazowałem to poniżej.

wybierz menu polskie
-link 1
-link 2


Wybierze menu angielskie
-link 1
- link 2

Czy też obeszłeś to jakoś aby na stronie pojawiały się menu nie przyporządkowane do języka który jest własnie wyświetlany?


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Wed May 30, 2007 10:04 am 
moje rozwiązanie polega na tym, że budujesz taką strukturę:
  • po polsku
      [li]odnośnik 1
    • odnośnik 1
    [/li]
  • in english
      [li]link1
    • link2
    [/li]

i potem wyświetlasz szablon menu poziomu drugiego. Jeżeli wchodzisz na stronę "odnośnik 1", to menu poziomu drugiego pojawia się po polsku; jeżeli wchodzisz na stronie link1 - pojawia się in english. Strona startowa ma ten wybór, lub na stronie są flagi, które prowadzą do dowolnego linku z poziomu 2-giego, danego języka.

Takie rozwiązanie jest np. tutaj:
www.hoteltwins.pl

jasno się wyraziłem?  :-\


Top
   
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Sat Jun 02, 2007 12:47 am 
Offline
Forum Members
Forum Members

Joined: Sat Aug 06, 2005 10:08 am
Posts: 27
numer9 \numer9:


jasno się wyraziłem?  :-\


hmm.. zaraz zobaczymy ;)

nie ma możliwości żeby nowe linki były widoczne na stronie u klienta jeśli... nie dodamy ich ręcznie w szablonach?

czy też istnieje możliwość wstawienia odpowiedniego kodu? Bo mamy np. standardowo
{menu template='simple_navigation.tpl' collapse='1'}

a u Ciebie dodajesz dodatkowo jakąś zmienną do powyższego 'pl'

hmm nie wiem czy jasno się wyraziłem.

Sławek


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Fri Jul 27, 2007 3:45 pm 
Generalnie linków nie buduję w szablonie na stałe, tylko wyświetlam menu "drugiego poziomu". Jeżeli klikniesz w dowolny link drugiego poziomu, szablon menu pokaże Ci tylko ten poziom. Czyli mamy:
    * po polsku
          o odnośnik 1
          o odnośnik 1
    * in english
          o link1
          o link2

dając np. {menu template='simple_navigation.tpl' number_of_levels='1'} na stronie, w szablonie (na sztywno) daję dwie flagi, jedna prowadzi do "odnośnik 1", druga do "link1". Po kliknięciu "odnośnik 1" pojawi się strona "odnośnik 1", a menu, które będzie się pojawiało  - będzie dotyczyć tylko tego poziomu - wyświetli "odnośnik 1 - odnośnik 2". Jak klikniemy w "link1", to analogicznie - pojawi się strona "link1", a w menu będzie "link1", "link2". Czyli już zmian w szablonie odnośnie menu nie trzeba robić (na tym trick polega) ;)


Top
   
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Thu Feb 05, 2009 12:46 pm 
Offline
New Member
New Member

Joined: Wed May 21, 2008 9:01 am
Posts: 2
Hej @numer9,
zrobiłem stronę w kilku językach tak jak to opisałeś. Działa super, to świetny pomysł!
Mam jednak mały problem, może będziesz w stanie go rozwiązać.
Chodzi mi o moduł - news, czy można teraz jakos ustawić aby wiadomości po angielsku pojawiały mi sie na stronie z ENG, polskie newsy na PL itd.

pozdrawiam
Sebastian


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Tue Feb 10, 2009 2:58 pm 
Offline
Forum Members
Forum Members

Joined: Sat Aug 06, 2005 10:08 am
Posts: 27
Jest wogule wersja wielojęzyczna CMSa a więc nie wiem po co robić tak jak wyżej.. ale jeśli zrobiłeś.
To newsy dzielisz sobie na dwa działy np. Polski i Angielski i następnie robisz dwa rodzaje szablonów jeśli jeszcze nie masz a więc Polski i Angielski. W polskim sobie wpisujesz
{news number="1"}  to jest dział pierwszy który wybrałeś jako Polski.
{news number="2"} to jest drugi dział jaki wybrałeś jako Angielski i tylko ten dział będzie widoczny na szablonie Angielskim.


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Thu Jul 16, 2009 6:38 am 
Offline
New Member
New Member

Joined: Fri Jun 19, 2009 12:11 pm
Posts: 3
fajnie jakbyś opisał poszczególne kroki instalacji tego...

którą paczkę z cms ściągnąć, czy coś jeszcze i co dalej instalować i jak ustawiać ;)


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Sun Oct 18, 2009 7:38 pm 
Offline
New Member
New Member

Joined: Sun Aug 03, 2008 6:03 pm
Posts: 2
kreo \kreo:
Jest wogule wersja wielojęzyczna CMSa a więc nie wiem po co robić tak jak wyżej.. ale jeśli zrobiłeś.
To newsy dzielisz sobie na dwa działy np. Polski i Angielski i następnie robisz dwa rodzaje szablonów jeśli jeszcze nie masz a więc Polski i Angielski. W polskim sobie wpisujesz
{news number="1"}  to jest dział pierwszy który wybrałeś jako Polski.
{news number="2"} to jest drugi dział jaki wybrałeś jako Angielski i tylko ten dział będzie widoczny na szablonie Angielskim.


Witam,

Zainstalowałem wersję wielojęzyczną i pojawił mi się problem. Mianowicie w panelu admina brakuje np. nazw zakładek, a w menadżerze modułów nie ma możliwości zainstalowania żadnego z nich. Po prostu brakuje linków "ściągnij/zainstaluj".

Czy znasz rozwiązanie tego problemu?


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
 Post subject: Re: Obsługa kilku języków (Strona kilkujęzyczna)
PostPosted: Fri Jan 28, 2011 11:15 am 
Offline
Forum Members
Forum Members
User avatar

Joined: Sat Nov 01, 2008 11:52 am
Posts: 41
dodak \dodak:
Witam,
Mam stronke w LumiCms tylko po polsku,czy jest jakas mozliwosc zrobic tez po angielsku...


Piszesz, że twoja strona jest w LumiCms, czyli osoby które sprzedały tego CMS-a powinny ci pomóc
(http://www.lumitechnology.pl/o-nas.html). Musisz się do nich zwrócić o pomoc. Tutaj masz porady dotyczące Made Simpla, który ma na pewno inną architekturę niż LumiCms.


Top
  Profile  
 
Share On:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Hosting Nation - Managed CMSMS Hosting