Modul news

Pomoc po polsku dla CMS Made Simple
Post Reply
regoat

Modul news

Post by regoat »

witam postanowilem napisac to w nowym poscie zeby nie zasmiecac poprzedniego napisalengo przezemnie.

A mianowice chodzi mi o modul news. W standardowej postaci wszystki newsy sa kolo siebie w generalnym widoku. chodzi mi o to azeby wsystko wygladalo lepiej byl tytul newsa, data publikacji, jedna wolna linia, tresc i link more. Niesteny sugerowana podpowiec zeby szukac tego w css odpowiedzialnym za news nie przyniosla rezultatu. Moze cos zle robie ale jedyne co by moglo sie wplunac jest ten fragment  "margin-bottom:" lub "margin:" jednak zwiekszenie czegokolwiek nie zmienia czegokolwiek w wyswietlaniu.

Chcialbym poprowic czytelnosc ale nie wiem jak. Bylbym wdzieczny pozdrawiam.
maciekm
Forum Members
Forum Members

Re: Modul news

Post by maciekm »

Cześć.

Spróbuj zmienić w stylu 'NEWS' np to:

.NewsSummarySummary, .NewsSummaryContent {
  line-height: 140%;
  margin-bottom: 40px;  <-- tutaj różne wartości.
  background: white;
}

Zatwierdź zmiany. Odśwież swoją stronę.

Oczywiście ten styl powinien być dołączony do szablonu który stosujesz na danej stronie (być może go nie dołączyłeś).

U mnie to działa i  odstępy pomiędzy newsami się zmieniają.

Pozdrowionka, Maciek
toorec
New Member
New Member

Post by toorec »

Witam!

A ja mam inne pytanie dotyczace modulu NEWS'a.

W parametrach mozna okreslic by wyswietlalo sie np. tylko 5 newsow i np. by wyswiatlaly sie od 3 wpisu. W ten sposob majac w bazie np. 20 newsow, na stronie wyswiatla sie tylko 5 zaczynajac od trzeciego.

Chcialbym sie jednak dowiedziec czy istnieje prosty sposób na to, by wyswietlalo sie np. 5 newsów, ale pod spodem bylby link do nastepnych stron z newsami.... ogólnie chodzi o to by byly dostepne wszystkie newsy, ale wyswietlaly sie po np. 5 na jednej stronie.

Z gory dziekuje za odpowiedz.
numer9

Post by numer9 »

Może trochę inaczej, ale "na szybko" - takiego prostego silnika do przewijania newsów nie znam, ale takie rozwiązania alternatywne:

1. zrobiłem tak na Szotynska.gwiazdasportu.pl - po sobie umieściłem dwa wywołania modułu, jedno pokazuje "standardowe" newsy (u mnie 3 pierwsze), potem tylko listę tytułów dla następnych 10-ciu. Stworzyłem w tym celu nowy szablon (nazwałem go justlist.tpl), w którym jest tylko tytuł i data... tak wygląda wywołanie:

Code: Select all

{cms_module module="news" moretext=" więcej " number="3" dateformat="%d/%m/%Y %k:%M" start="0"}

{cms_module module="news" moretext=" więcej " number="10" dateformat="%d/%m/%Y %k:%M" start="3" summarytemplate="justlist.tpl"}
2. rozwiązanie "ręczne": zrób po prostu kilka stron, np. pierwsza niech ma wywołanie:

{cms_module module="news"  number="5" start="0"}
a pod spodem link "następne newsy" prowadzący do strony, która ma w treści:

{cms_module module="news"  number="5" start="5"}
Jeżeli masz mało newsów (albo na następnych stronach dasz po 10) to w paru stronach się zmieścisz i gotowe.

3. jak znasz php, to ja bym to napisał małym User-defined-tag. Po prostu z php trzeba obsłużyć zmienną, która pojawi się jako wartość start. Przy kliknięciu "następne" zwiększasz wewnętrzny licznik (np. przekazujesz w adresie strony "next?licznik=1), który z automatu (w user-defined tag sprawdzasz zmienną $licznik) - zwiększy wywołanie "start". To rozwiązanie wydaje mi się najlepsze, ale trzeba trochę php znać.

Może zapytaj też na forum głównych developerów (po angielsku), ewentualnie mogę za Ciebie zapytać - może doradzą coś łatwiejszego, jak te porady Ci nie pomogły :)

pozdro
toorec
New Member
New Member

Post by toorec »

Dzieki za odpowiedz. Na razie zastosuje pierwsze rozwiazanie.
numer9

Post by numer9 »

ok...

a swoją drogą - dyskusja trwa też na forum angielskim, problem nazywa się "pagination" - i rozwiązanie sugerowane, patch na silniku smarty - mi się wydaje dość nieźle skomplikowane... ale może w przyszłości się to zmieni... jakbym coś wymyślił, na pewno dam znak. ps - pochwal się stroną, jak już zacznie działać :)
toorec
New Member
New Member

Post by toorec »

numer9 wrote: ps - pochwal się stroną, jak już zacznie działać :)
Troche pozno, ale juz sie chwale ;)

1. www.olefini.pl

2. www.ozptd.pl

a trzecia stroka juz na ukonczeniu :)
Badyl

Post by Badyl »

Hej witam zrobiłem wszystko wg instrukcji Mariusza i wyskakują mi błędy w panelu admina w aktualnościach

Fatal error: Call to a member function on a non-object in /home/badyl/public_html/test/obserwator-new/admin/moduleinterface.php on line 117
Posiadam najnowszą wersję CMS 1.0.6

Czy ma ktoś rozwiązanie na paginację bo jest to dla mnie bardzo ważne, na mojej stronie docelowo ma być bardzo dużo aktualności a nie mogę wszystkich wrzucić na jedną stronę.
numer9

Post by numer9 »

daj namiary na stronę (testową), to rzucę okiem i zaproponuję jakieś rozwiązanie.

a swoją drogą - w CMS MS 1.1 (na razie jest RC2, ale pewnie za parę dni będzie stabilna) ma być już paginacja uwzględniona w silniku. Może wtedy problemy będą rozwiązane? Zainstaluj sobie 1.1RC2 i potestuj!
wawri

Post by wawri »

WItam. mam oczywiscie problem z archiwizowaniem/parsowaniem newsow. Uzywam najnowsza wersje CMSMS. Robie wszystko po kolei co jest podane np. w tym temacie oraz na stronie oficjalnej. Zainstalowalem 2.7 (1.1) modul newsow, kombinuje jak sie da i ciagvle nie wychodzi mi to - error parsing smarty itp.....

Probowalem takze temat co tutaj zostal podany z utworzeniem nowego szablonu i wstawieniem dwoch wywolan. Czy moze mi ktos powiedziec jak mam utworzyc szablon z sama data i tytulem???

lub dlaczego tak mi sie dzieje z tymi bledami gdy robie wszystko po kolei jak pisze tu czy na innych forach czy stronach ws[parcia tego cms?
Post Reply

Return to “Polish - Polski”