Witam serdecznie
Jest to moj pierwszy post na tym forum no i oczywiscie pisze bo mam problem a nie wiem jak go rozwiazac. Niestety Pan GooGl - e mi nic konkretnego nie powiedzial w tej sprawie wiec zwracam sie do Was.
Mam do przeniesienia 2 serwisy oparte o CMS Made Simple i po przeniesiuniu plikow (tu taj nie ma problemu), przyszedl czas na baze MySQL na starym serwerze mam taka wersje MySQL :
MySQL 4.1.15-Debian_0.dotdeb.4-log
System kodowania znaków dla MySQL: ISO 8859-2 Central European (latin2)
System porównań dla połączenia MySQL
System porównań dla połączenia MySQL: latin2_general_ci
Tabele tez sa latin2_general_ci
Baze eksportuje przez phpMyAdmin - mam tylko taki dostep.
I tu nie ma problemu z literami polskimi.
Na nowym jest tak:
Wersja klienta MySQL: 5.0.37
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: utf-8_unicode_ci
Tabele sa na latin2_general_ci
A na stronie niestety zamiast polskich liter sa tylko znaki zapytania "?".
Niestety nie wiem co mam i jak zrobic aby uzyskac polskie litery.
Po zalogowaniu sie na phpMyAdmin i przegladnieciu tabeli - znaki polskie otrzymuje a na samej stronie juz nie ma tylko "?".
Prosze o pomoc
--
moje gg: 1389514 lub tutaj oczywiscie
problem z polskimi znakami "krzaki" Topic is solved
Re: problem z polskimi znakami "krzaki"
Znam ten ból - ogólnie nie należy kombinować, tylko dbać, aby kodowanie wszędzie było zgodne.
1) Używasz "SET NAMES" przy nawiązaniu połączenia z MySQL i ustawiasz kodowanie na latin2
2) Konwertujesz kodowanie bazy (eksportujesz do pliku i używasz np. programu o nazwie Gżegżółka) i zmieniasz definicję kodowania każdej tabeli i pola na UTF.
Drugie rozwiązanie jest bardziej pracochłonne, ale właściwsze. Przy ISO-8859-2 wszystko działa Ci ok? Np. klawisz "zapisz" przy edycji treści?
Są dwa rozwiązania.System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: utf-8_unicode_ci
Tabele sa na latin2_general_ci
1) Używasz "SET NAMES" przy nawiązaniu połączenia z MySQL i ustawiasz kodowanie na latin2
2) Konwertujesz kodowanie bazy (eksportujesz do pliku i używasz np. programu o nazwie Gżegżółka) i zmieniasz definicję kodowania każdej tabeli i pola na UTF.
Drugie rozwiązanie jest bardziej pracochłonne, ale właściwsze. Przy ISO-8859-2 wszystko działa Ci ok? Np. klawisz "zapisz" przy edycji treści?