Szablon graficzny - dodawanie

Pomoc po polsku dla CMS Made Simple
Post Reply
kondzinsan

Szablon graficzny - dodawanie

Post by kondzinsan »

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć, jak dodawać szablony do CMSMS. Mam projekt w photoshopie, wiem że mam go pociąć ale co dalej. Szukałem w google ale niewiele na ten temat wyczytałem. Próbowałem korzystać z dokumentacji ale nie jestem zbyt biegły z języka angielskiego więc nadal nie wiem jak dodać swój własny szablon. Byłbym bardzo wdzięczny za jakiś poradnik krok po kroku, który rozwiał by wszelkie niewiadome :) , albo przynajmniej jakieś wskazówki.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Marek
Forum Members
Forum Members

Re: Szablon graficzny - dodawanie

Post by Marek »

Najprostszy sposób:
- znajdź i zainstaluj szablon, który byłby najbardziej zbliżony do twojego projektu
- przeanalizuj go dokładnie (nazwy div-ów, pliki graficzne wchodzące w jego skład)
- sprawdź w kodzie szablonu, w katalogu szablonu oraz w pliku css, jak nazywają się poszczególne elementy graficzne, składowe templatki
- podmień na swoje pocięte, zmieniając ewentualnie tylko ich wielkość w pliku css (możesz zmieniać również wielkość div-ów)
- zmień w body np. kolor tła, albo ustal nazwę swojego pliku graficznego dla tła (zmiany wprowadzasz w pliku css)

A najważniejsze!!! Zacznij poznawać style css.  
Last edited by Marek on Mon Nov 23, 2009 2:34 pm, edited 1 time in total.
Decain
Forum Members
Forum Members

Re: Szablon graficzny - dodawanie

Post by Decain »

Ja przygotowuję stronę tak jakbym szykował html + css a potem w CMSMS wpisuję kod szablonu i kod arkusza stylów podmieniając treść odpowiednimi komendami interpretowanymi przez CMS-a.

Jeśli chodzi o mechanizm - banał. Dwa dni i dasz radę. Zaś jeśli zaczniemy rozmawiać o szczegółach - hmm... to może ich nauka trochę potrwać.
Post Reply

Return to “Polish - Polski”